Sirova zebra torta od kokosa i rogača (GF, V)

Već duže vrijeme planiram napraviti zebra tortu odnosno tzv. zebra efekt koji se postiže postepenim slaganjem dvaju krema naizmjence. Ovakav tip torte vrlo je dekorativan, atraktivan i poziva na kušanje (a tako je jednostavno za naraviti, psst! 🙂 ) Odlučila sam se napraviti sirovu varijantu zebra torte zato što su stigli topliji dani kada mi se vrlo rijetko da paliti pećnicu. Ideja je bila spojiti okuse banane i rogača koji tvore jedan neodoljivi okus no bananoljupci u mojoj kući pojeli su sve banane pa sam odlučila napraviti s kokosom umjesto banane. Mljac! 🙂

Sirova-zebra torta od kokosa i rogaca

Odlučila sam se napraviti sirovu varijantu zebra torte zato što su stigli topliji dani kada mi se vrlo rijetko da paliti pećnicu. Ideja je bila spojiti okuse banane i rogača koji tvore jedan neodoljivi okus no bananoljupci u mojoj kući pojeli su sve banane pa sam odlučila napraviti s kokosom umjesto banane. Mljac! 🙂

Sirova-zebra torta od kokosa i rogaca

RECEPT

*kalup promjera 19 cm*

** 1 šalica = 250 ml **

Sastojci za podlogu:

 • 1 šalica lješnjaka
 • 6 svježih datulja (ili suhih, prethodno namočenih u toploj vodi barem 30 minuta)
 • 2 žlice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
 • 1 žlica rižinog slada
 • 1/2 žličice vanilije u prahu (može i sjemenke ih mahune vanilije)

Priprema:

 1. Lješnjake staviti u multipraktik/blender i izmiksati skroz u sitno (maleni komadići mogu ostati).
 2. Dodati svježe datulje ili namočene suhe (bez vode), ulje, slad i vaniliju te miksati sve dok se ne počne formirati povezana smjesa.
 3. Kalup obložiti papirom za pečenje (obično to radim samo na dnu kalupa dok stranice kalupa dobro namastim kokosovim uljem.
 4. U pripremljeni kalup staviti smjesu za podlogu i utisnuti vlažnim rukama. Kako bi podloga bila što ravnomjernija možete si pomoći s vanjskom stranom žlice (također namočene) tako da je utiskujete u podlogu i pritom ravnate.
 5. Staviti kalup u zamrzivač dok pripremate kreme.

Sastojci za baznu kremu:

 • 3 šalice indijskih oraščića (namočenih minimalno 4 sata – količina će se nešto povećati od navedenih 3 šalice)
 • 1/2 šalice kokosovog mlijeka
 • 1/4 šalice ekstra djevičanskog kokosovog ulja
 • 1/2 šalice rižinog slada

Nadodati za kokos dio:

 • 2 žlice kokosovog maslaca (baš maslac, ne ulje!)
 • 1 žlica kokosovog mlijeka

Nadodati za rogač dio:

 • 3 žlice rogača u prahu (prah poput kakaa a ne mljeveni rogač)
 • 1/4 šalice kokosovog mlijeka

Priprema:

 1. Namočene indijske oraščiće dobro oprati i procijediti.
 2. Staviti u blender sve sastojke za baznu kremu te blendati dok ne dobijete gustu kremu bez grudica. Ova krema je nešto gušća negoli za neke druge sirove torte stoga imajte na umu da će trebati zaustavljati blender i pustiti da se ohladi ako imate nešto slabiji.
 3. Kada ste dobili gustu kremu, odvojite iz blendera pola kreme. U polovicu koja je ostala u blenderu dodati kokosov maslac i mlijeko te blendati nekoliko trenutaka.
 4. Prebaciti kokos kremu u  posudu i u blender staviti drugu polovicu kreme kojoj ćete dodati rogač u prahu i mlijeko.  Blendati nekoliko trenutaka da se sastojci povežu.
 5. Izvaditi kalup iz zamrzivača.
 6. Za zebra efekt potrebno je stavljati po jednu-dvije žlice kreme naizmjence jednu na drugu tako da se počne od centra kalupa. Stavi se žlica-dvije bijele kreme, napravi se manji krug te se unutar njega stavi žlica-dvije tamne kreme (također se napravi krug). I tako sve dok ne popunite kalup. Povremeno možete pažljivo i lagano lupnuti kalup kako bi se krema što prije rasporedila po kalupu*
 7. Ako ne radite zebra efekt, tortu možete  dvoslojno posložiti no imajte na umu da trebate napraviti pauzu (staviti prvu kremu te 10ak minuta u zamrzivač te na nju drugu kremu) između slojeva kako se ne bi pomiješali.
 8. Tortu je najbolje ohladiti preko noći u zamrzivaču no može i cca. 3-4 sata.
 9. Prije serviranja tortu je potrebno minimalno 30 minuta ranije izvaditi iz zamrzivača te pustiti na sobnoj temperaturi da se odmrzne.

*Posipala sam tortu kokosovim pahuljicama i naribanom kakao pastom.

U slast! 🙂

Odgovori