Sirova torta od kokosa i jagoda (GF, V)

Sezona domaćih jagoda lagano je krenula i vrijeme je za divne delicije s ovim neodoljivim voćem. U nedostatku kakao maslaca za pripremu torte od bijele čokolade i jagoda, što je bila inicijalna ideja, koristila sam kokosov maslac i kokosovo mlijeko stoga je ova torta od kokosa i jagoda. Nestala je u tren oka i zadovoljila nepce kušača ?

Kako bi tortica bila fornija i malo drugačija od klasičnih slojeva, odlučila sam napraviti torticu unutar tortice. Ovo iziskuje nešto više vremena i malo truda no svakako možete napraviti klasične slojeve torte bilo da je riječ prvo o kokosu pa jagodi ili obrnuto. Jagode, nažalost, ne daju neku predivnu crvenu boju već ovu pomalo bljedunjavu roskastu. No ipak, i okus je bitan, zar ne?

Sirova torta od kokosa i jagoda

RECEPT

*1 šalica = 250ml*

** Kalup promjera 19 cm**

Sastojci za podlogu:

 • 1/2 šalice badema (opranih i osušenih)
 • 1/2 šalice brazilskih oraščića (opranih i osušenih) (može i neki drugi orašasti plodovi ili dupla doza badema)
 • 4 svježe datulje otkoštene (ili suhe prethodno namočene u vrućoj vodi)
 • 1 žličica kokosovog ulja (ekstra djevičansko)

Sastojci za kreme:

 • 2 šalice indijskih oraščića (namočiti preko noći ili 4 sata te prije upotrebe dobro oprati i ocijediti)*
 • 3/4 šalice kokosovog mlijeka
 • 1/4 šalice sirupa od agave
 • 2 žlice maslaca od kokosa (maslac, ne ulje!)
 • 3 žlice kokosovog ulja (ekstra djevičanskog)
 • 2 šalice jagoda
 • 1/2 žličice vanilije u prahu
 • 1/2 žličice praha od cikle (po želji)

*To je otprilike namočenih 2,5 šalice

Priprema:

 1. Samljeti bademe i brazilske oraščiće skroz u sitno, malo grublje nego li u brašno. Dodati preostale sastojke za podlogu te miksati dok se smjesa ne počne povezivati i na dodir se može spojiti. Prebaciti smjesu u obloženi kalup (savjet je da barem donji dio kalupa obložite papirom za pečenje a obrube kalupa dobro nauljite). Utisnuti rukama te staviti u zamrzivač dok se priprema krema.
 2. Sve sastojke za kremu (osim jagoda i praha od cikle) staviti u blender te blendati dok ne dobijete gustu kremu. Podijeliti smjesu na dva dijela te u jedan (onaj koji je ostao u blenderu) dodati 1 + 1/2 šalice jagoda i prah od cikle (ako koristite). Dobro izblendati te početi slagati tortu.
 3. Ako želite napraviti efekt torte unutar torte potrebno je imati nešto manji kalup od onoga koji koristite.Ja sam koristila kalup od 9 cm unutar kalupa od 19 cm. Postaviti kalup u kalup, po sredini, dobro ga nauljiti te uliti pola bijele smjese i dodati 1/2 šalice narezanih jagoda. Staviti u zamrzivač na (minimalno) 30 minuta! Što dulje to bolje. Kada se krema stisnula pažljivo obrubiti unutarnji kalup i izvaditi ga van. Zatim preliti kremom od jagoda mini kokos torticu i poravnati. Staviti u zamrzivač na minimalno 2 sata.
 4. Možete pojednostaviti i slagati tortu tako da prvo ulijete jednu kremu, stavite na 30 minuta u zamrivač da se stisne. Zatim preliti drugu kremu i vratiti u zamrzivač na 2 sata ili dok se ne stisne.
 5. Kada se torta stisnula izvaditi iz kalupa te preliti domaćom (ili kupovnom) otopljenom čokoladom. Staviti u hladnjak da se čokolada stisne i voila 🙂

Sirova torta od kokosa i jagoda
Sirova torta od kokosa i jagoda
Sirova torta od kokosa i jagoda

U slast! 🙂

p.s. tortica je poprilično neuredna zbog manjka vremena za potpunu posvećenost njoj, vremenu njezina odmaranja, rezanja itd.

Odgovori