Proteinski smoothie s kvinojom i acai prahom (GF, V)

U suradnji s Tvornicom zdrave hrane donosim vam recept za ukusan smoothie idealan za početak dana koji će vas nahraniti ali neće opteretiti vašu probavu – proteinski smoothie s kvinojom i acai prahom.

Zobene pahuljice gotovo uvijek se nađu u mojim smoothiejima jer ih najčešće pijem ujutro i želim da budu hranjivi. No često znaju biti preteške stoga sam ih odlučila zamijeniti s kvinojom. Smoothieji s kvinojom vrlo su lagani za probavu, hranjivi te vrlo ukusni. Ako još ne znate što je kvinoja sljedećih nekoliko redaka posvećujem njoj.

Kvinoja je bezglutensko sjeme koje, iako se priprema kao žitarica i vrlo često se smatra žitaricom, pripada obitelji špinata. Može se kombinirati u raznim jelima, od polpeta, juha, variva, u salatama, kao prilog pa tako i dodati u smoothie kao proteinska baza. Osim što je bogata proteinom ona nam pruža i svih devet esencijalnih aminokiselina.

Priprema kvinoje iziskuje vrlo malo vremena no potrebno ju je prije kuhanja dobro oprati. Ako se ne opere, kvinoja ima gorak okus što na prvu može odbiti od daljnjeg kušanja. Ona prirodno sadrži saponin koji ju štiti od prirodnih neprijatelja, najčešće ptica. Budući da nismo ptice imamo tu mogućnost učiniti je vrlo ukusnim obrokom uz pomoć vode. Najbolje ju  je oprati tako da se miješa u posudi s vodom te procijedi i tako nekoliko puta, sve dok voda ne bude skroz  prozirna.

Opranu kvinoju staviti kuhati u omjeru 2:1 s vodom te zakuhati. Zatim na laganoj vatri dovršiti kuhanje u polu-poklopljenoj posudi. Kuhati 20-ak minuta, sve dok se voda ne apsorbira i zrna kvinoje ne otpuste svoj repić – klicu. Repić je znak da je kvinoja savršeno skuhana. Imajte na umu da kvinoja naraste prilikom kuhanja za šalicu kvinoje dobivate otprilike šalicu i pol, dvije kuhane kvinoje.

Kvinoja se odlično ukomponira u razna jela pa tako i u smoothie. Daje mu kvalitetnu nutritivnu vrijednost, gustoću i nježnost te, vrlo bitno, ne mijenja okus smoothieju. Vrlo je lako probavljiva te sadrži puno manje kalorija od zobi.

U ovaj smoothie s kvinojom odlučila sam ubaciti i acai prah koji je odličan izvor antioksidansa, vitamina E, kalcija, vlakana, magnezija, željeza te proteina. Riječ je o bobici kojoj je porijeklo Brazil a kod nas se može pronaći samo u sušenom obliku. Dovoljno je dodati jednu malenu žličicu (cca. 5 g) u smoothie, kašu, desert i sl.

RECEPT

Sastojci:

  • 1 šalica kuhane i ohlađene kvinoje (koristila sam Nutrigold Royal Quinou)
  • 1 banana
  • 1/3 šalice zamrznutog šumskog voća
  • 1 žličica acai praha (koristila sam Nutrigold Acai prah)
  • šaka indijskih oraščića
  • 1/2 šalice kokosovog mlijeka (ili nekog drugog)
  • 1/2 šalice vode

Priprema:

  1. Staviti mlijeko, vodu, bananu i kvinoju u blender te miksati nekoliko trenutaka.
  2. Dodati šumsko voće, acai prah i indijske oraščiće te miksati sve dok se sastojci ne usitne. Sami si regulirajte gustoću koju želite postići dodajući vode.
  3. Servirati i konzumirati odmah.

Proteinski smoothie s kvinojom i acai prahom

U slast! 🙂

 

 

 

Odgovori