Kokos kuglice (GF, V)

Kokos kuglice nalaze se na gotovo svakom blagdanskom stolu. Popularne Raffaello kuglice inspiracija su svima za ovu kokos rapsodiju. U doba kada sam jela sve, ne promišljajući o onome što jedem, Raffaello je bila jedna od mojih omiljenijih slastica. Čak sam i pripremala više puta za blagdane domaće Raffaello kuglice koje sadrže mlijeko u prahu i ostale “blagodati” suvremenog svijeta. Sada, pomalo osvještenijeg uma, pripremam sama svoje kokos kuglice u čijem okusu uživam podjednako kao i dok sam jela original. Kokos kuglice već sam nekoliko puta pripremala, već i postoji jedan recept za njih na blogu. No, malo sam ga unaprijedila i odlučila dodati prirodnu boju kako bi bile šarene i zanimljive djeci i odraslima.

Boju sam dobila iz praha cikle no ne morate se bojati da će promijeniti okus jer neće. Ide doslovno pola do jedne žličice praha. Prah sam kupila u dućanu sa začinima no možete ga i sami pripremiti tako da ogulite ciklu i narežete na tanke ploškice (uz pomoć ribeža za kupus) te dehidrirate/sušite u dehidratoru/pećnici na vrlo niskoj temperaturi sve dok ne dobijte čips koji kasnije meljete. Duži je to proces stoga ako nemate vremena slobodno se poslužite kupljenim prahom. Naravno, ovaj dio možete i izostaviti.

RECEPT

*šalica= 250ml*

Sastojci (cca. 25 većih kuglica):

 • 12 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
 • 1 + 1/2 šalice kokosovih pahuljica + 1/2 šalice za uvaljati kuglice
 • 4 žlice agavinog sirupa (ili nekog drugog zaslađivača poput brezinog šećera)
 • 1 šalica blanširanih badema*
 • 2-3 žlice kokosovog maslaca
 • 1 žličica (ravno puna) praha od cikle (možete izostaviti ovaj dio)

*Bademe možete blanširati i sami. Najjednostavniji način za to je da ih kuhate u vodi nekoliko minuta. Zatim pustite da se malo ohlade (skupa s vodom). Te potom prstima istisnuti bademe iz ljuspice i slagati na papirnati ubrus.

Priprema:

 1. Usitniti bademe skroz u brašno. Isto to učiniti s kokosovim pahuljicama.
 2. U brašnastu smjesu badema i kokosa dodati preostale sastojke i miksati u multipraktiku sve dok se smjesa ne počne lijepiti. Možda će trebati dodati još malo ulja.
 3. Smjesa je gotova kada se pritiskom ruke može oblikovati.
 4. Ako je smjesa previše masna staviti na 5-10 minuta u hladnjak te potom vlažnim rukama oblikovati kuglice i uvaljati u kokosove pahuljice.
 5. Oblikovane kuglice držati u hladnjaku.

Sretni i veseli blagdani <3

Odgovori