Necci – palačinke od kestenovog brašna (GF, V)

Danas mi nije bilo u planu pisanje bloga no jednostavno si ne mogu pomoći. Imam potrebu što prije s vama podijeliti ovaj jednostavni recept za savršene palačinke od kestenovog brašna. Na blogu se već nalazi recept za tradicionalni talijanski kolač Castagnaccio koji se priprema s ovim neopisivo ukusnim brašnom, no mogu reći kako su mi ove palačinke još draže od kolača jer ih čine samo četiri sastojka: brašno kestena, voda/biljni napitak, sol i maslinovo ulje, što znači da su okusi potpuno intenzivirani i čisti.

Razmišljajući kako ću si za doručak napraviti bezglutenske palačinke, no želeći da budu zasitne ali i bez glutena, veganske i bez šećera došla sam na ideju da upotrijebim nešto sezonsko poput kestenovog brašna. Znajući da je ovo brašno samo po sebi slatkasto pomislila sam da će biti odlične palačinke od njega. Čitajući na internetu o ovom brašnu otkrila sam da već postoje palačinke od kestenova brašna koje se tradicionalno pripremaju u Italiji a zovu se Necci. Necci, palačinke od kestenova brašna, obično se pune ricotta sirom ili se jedu same, bez ičega (što mi je potpuno jasno jer je ovo brašno pravi dragulj).

Brašno kestena nepravedno je zanemareno kod nas te ga je teško nabaviti. Talijani ovo brašno, točnije središnji dio Italije, cijene više od ičega stoga ni ne čudi da ga se često može pronaći u njihovim tradicionalnim receptima ali i u gotovo svakom dućanu. Kestenovo brašno sastavni je dio “cucina povera” što znači da je ovo brašno, kao i sam kesten, spašavalo siromašne stanovnike središnjeg dijela Italije od gladi sa svojom kalorijskom vrijednosti.

Necci se tradicionalno pripremaju uz pomoć dvije ravne željezne tave, direktno na vatri. Smjesa za palačinke se stavlja u sredinu jedne nauljene tave dok se s drugom pokrije i peče nekoliko minuta na vatri. Kada su pečene, palačinke se stavljaju u lišće kestena sve do trenutka čistog hedonističkog užitka.

Za razliku od ove tradicionalne varijante ja sam kestenove palačinke pekla onako kako pečemo “obične” palačinke. Možete raditi malo deblje ili tanje palačinke, ovisi kako želite. Kao punjenje savršeno se uklopila marmelada od dunja koju sam nedavno pripremila. Ma, ne može bolje! Jesen u svoj svojoj slavi 🙂

Necci palačinke

RECEPT

Sastojci:

  • 250 g brašna od kestena (nabavila sam ga ovdje)
  • 300 ml vode ili biljnog napitka (koristila sam pola vode pola zobenog mlijeka)
  • prstohvat soli
  • žličica maslinovog ulja

Priprema:

  1. U posudu staviti brašno i dodati soli.
  2. Postepeno dodavati vodu/b.napitak i paralelno miješati pjenjačom smjesu kako bi se stvaralo što manje grudica.
  3. Miješati tijesto sve dok ne dobijete glatku smjesu, gušću od one klasične za palačinke. Ako teško razrađujete grudice slobodno smjesu staviti u blender i nekoliko trenutaka blendati kako bi bili sigurni da nema grudica.
  4. U sredinu lagano nauljene, manje, tave staviti cca. 1/3 šalice smjese i lagano kružiti dok se ne rasporedi po tavi.
  5. Peći palačinke nekoliko trenutaka sa svake strane. Ponoviti postupak sve dok ne potrošite svu smjesu.
  6. Palačinke nadjenuti željenim nadjevom ili pak uživati u samo njihovom okusu. Neodoljivo 🙂

Necci

U slast! 🙂

 

Odgovori