Sirova torta od borovnica i limuna (GF, V)

Ovih dana inspiracija za pisanje mi je pri samom dnu dok inspiracija za pripremu hrane cvate. Stalno kuharim a recepte nikako sastaviti. Navedeno me navelo na razmišljanje što je bitnije u vođenju bloga, kvalitetan i inspirativan tekst ili brzinski sklepan recept ?!  Nadam se da zbog manjka inspiracije u tekstualnom izričaju nećete prestati pratiti moje kuživanje 🙂

Zaista neću previše palamuditi ovaj put već ću odmah prijeći na stvar. Sirova torta u kombinaciji borovnica-limun nastala je kao posveta, poklon njemu – mom dragom 🙂 On voli šumsko voće pa rekoh hajde da mu jednu i napravim, samo za njega, kada nema često priliku jesti ono što pripremam a fotke mu redovito pristižu (živi u Zagrebu, ja u Rijeci). Znala sam da ako idem pripremati tortu s krupnijim, svjetlijim borovnicama neću dobiti efektnu, jarku boju što sam htjela postići. S obzirom na to da na tržnicama još nisu krenule malene borovnice (kojima je inače sezona sedmi, osmi mjesec) odlučila sam kupiti zaleđene borovnice (sitne). Prethodno sam ih odmrznula i ocijedila višak tekućine. Naravno uz to je potrebno i namakati indijske oraščiće preko noći ili 4 sata prije izrade torte. Torta ne sadrži puno zaslađivača jer dotični ne voli da je jako slatko stoga želite li slađe dodajte više agavinog sirupa.

RECEPT

*kalup promjera 19 cm*

** 1 šalica = 240 ml**

Sastojci za bazu:

 • 7 medjool datulja
 • 1 šalica badema
 • 1 žlica kokosovog ulja

Priprema:

-> Sve sastojke staviti u multipraktik i miksati dok se ne usitne i počinju povezivati. Pritiskom rukom trebali biste moći povezati sastojke u jednu cjelinu. Prebaciti smjesu u nauljeni kalup (kokosovim uljem) te ravnomjerno poravnati i utisnuti u podlogu. Staviti u zamrzivač dok pripremate kreme.

Sastojci za kremu s limunom:

 • 1 + 1/2 šalica namočenih indijskih oraščića
 • 1 žlica kokosovog maslaca (maslac, ne ulje)
 • 1/4 šalice tekućeg kokosovog ulja
 • 1/4 šalice agavinog sirupa
 • 1/3 šalice kokosovih mrvica
 • 1/2 šalice svježe cijeđenog soka od limuna
 • 1/4 žličice kurkume (po potrebi dodati radi intenzivnije boje)
 • korica limuna

Priprema:

-> Namočene indijske oraščiće procijediti i staviti u blender te dodati preostale sastojke (osim kurkume). Miksati sve dok se sastojci ne pretvore u gustu kremu bez ikakvih grudica. Imate li kvalitetan blender (po mogućnosti onaj sa štapom za guranje) kremu ćete dobiti vrlo brzo dok s običnim blenderom treba malo duže vremena uz stanke kako se smjesa i blender ne bi pregrijavali. Po potrebi dodajte još malo soka od limuna ili malo biljnog mlijeka ako mislite da se krema neće nikada napraviti ili je pregusta. Za kraj dodajte kurkume (pažljivo s nojm) te još jednom izblendajte smjesu. Mislite li da joj nedostaje žute boje, dodajte još mrvicu kurkume. Smjesu prebacite na bazu i dobro poravnajte. Ako ste dobili puno smjese, nemojte pretrpavati kalup već odmjerite da bude na pola tj. da još stane oko 1-2 cm kreme od borovnica. Staviti u zamrzivač i krenuti pripremati kremu od borovnica.

Opcionalno: Želite li kasnije ukrasiti tortu sa šarama, izvadite oko 2 žlice smjese i pustite sa strane.

Sastojci za kremu s borovnicama:

 • 1 + 1/2 šalice indijskih oraščića
 • 2 šalice borovnica (odleđenih i ocijeđenih ili svježih)
 • 2 žlice kokosove kreme (iz konzerve ili kokosovog maslaca)
 • 1/4 šalice tekućeg kokosovog ulja
 • 1/4 šalice agavinog sirupa
 • 1/2 žličice vanilije u prahu (opcionalno)

Priprema:

-> Namočene i oprane indijske oraščiće staviti u blender s preostalim sastojcima. Blendati sve dok ne dobijete gustu, kremastu smjesu (identičan postupak kao i za prvu kremu). Kada je krema gotova prebaciti je na kremu od limuna i poravnati.

Ako ste sačuvali kreme od limuna za ukrasiti tortu šarama onda uzmete sačuvanu kremu i dobro je pomiješajte s žlicom limunova soka. Krema mora biti rjeđa od prvobitne kreme, no opet ne previše rijetka. Žličicom stavljajte točkice razrađene kreme po kremi od borovnica (po cijeloj površini). Uzmite štapić za ražnjić ili vrh noža te ga stavite u jednu od točkica i krenite “ispisivati” šare tako da ćete rukom pomicati kao da crtate znak za beskonačno i tako u nedogled. Možete i posuti ostatkom borovnica, na vama je da izrazite svoju kreativnost 🙂

Tortu stavite u zamrzivač i pustite minimalno 4 sata da se stisne, poželjno je i više. Prije serviranja obavezno pustiti 15-ak minuta na sobnoj temperaturi.

U slast:)

 

6 thoughts on “Sirova torta od borovnica i limuna (GF, V)

Odgovori