Sirova mousse torta (GF, V)

Mousse torta je sirova, veganska i ekstra kremasta torta. Razmišljala sam kako često radim mousse od avokada i da bi ga voljela vidjeti kao dio torte. I voila, torta je bila osmišljena i gotova u svega 30ak minuta. Imala sam konzervu kokosovog mlijeka za šlag, listiće badema za dekoraciju, taman mekani avokado i blanširane bademe za podlogu (od prethodne torte). Ubacila sam još pokoji sastojak i brzinska tortica je gotova.

Ono što ovu tortu čini posebnom je dud iliti murva u podlozi. Kada sam ovo divno sušeno voće vidjela u dućanu odmah sam posrnula kupiti ga. Već dugo stoji i čeka da bude iskorišteno u nekoj tortici ili kolaču. Imala sam svakojake ideje što ću s njime, no odlučila sam ga staviti u podlogu ove tortice jer sam htjela svjetlu koru (zato su bademi blanširani i smokve koje sam koristila su svijetle). Savršeno se uklopio izgledom i dao je dodatni slatki okus podlozi. Ono što je zakazalo u torti je okus naranče. Iako sam koristila cijelu jednu (kora i sok), naranča je, očito, bila pomalo bezukusna i njezin okus se potpuno pogubio. Stoga je moja preporuka prvo probati naranču i koristiti samo onu koja je slatka.

Koristila sam maleni kalup za torte (promjera oko 19 cm) jer je to sasvim dovoljno za mene i moje ukućane 🙂 Želiš li veću tortu jednostavno poduplaj omjere i sve će biti OK.

RECEPT

! Potrebno je imati konzervu kokosovog mlijeka u zamrzivaču za šlag. !

Pripremiti i nauljiti kalup kokosovim uljem.

Podloga:

 • 6 suhih smokvi
 • 1 šalica blanširanih badema (može i s korom)
 • 1/4 šalice suhog bijelog duda (umjesto duda možeš dodati još smokava)
 • 1/2 šalice kokosovog brašna
 • 1 žlica kokosovog ulja (tekućeg)
 • korica jedne naranče

Smokve stavi u vrelu vodu na minutu kako bi omekšale. Prebaci ih (bez vode) u mikser i miksaj dok ne dobiješ pastu (dodaj malo vode u kojoj su se močile kao pripomoć mikseru). Pasti od smokava dodaj preostale sastojke i miksaj sve do kompaktne smjese (koja se lagano raspada ali se pritiskom ruke poveže). U pripremljeni kalup prebaciti smjesu i rukom pritisnuti ravnomjerno po dnu kalupa. Stavi kalup u zamrzivač dok pripremaš mousse.

Mousse od avokada i soka od naranče:

 • 1 veliki, zreli avokado
 • sok jedne naranče
 • 1/2 + 1 žlica sirovog kakao praha
 • 2 žlice zaslađivača (može agavin ili javorov sirup)
 • 4 žlice kokosovog ulja (tekućeg)
 • malo soli

U mikser stavi avokado i miksaj dok se ne usitni. Dodaj preostale sastojke i miksaj dok ne dobiješ gustu kremu bez ikakvih komadića. Probaj i dodaj još zaslađivača ako nedostaje.

Izvadi kalup iz zamrzivača i na podlogu prebaci mousse. Špatulom poravnaj po podlozi i stavi u hladnjak (ne u zamrzivač!).

Šlag od kokosovog mlijeka:

Recept se nalazi na blogu KLIK KLIK.

Kada napraviš šlag, izvadi kalup iz hladnjaka i pažljivo prebaci šlag na mousse. Špatulom poravnaj i vrati kalup u hladnjak. Potrebno je cca. 30-ak minuta da se tortica malo stisne prije nego li je kreneš vaditi iz kalupa. Za izvaditi je iz kalupa najbolje je uzeti nož (namočen u vodi) i pažljivo uz rub kalupa proći kako bi se lakše odvojila torta od kalupa. Torta se čuva u hladnjaku i čak je bolja kada malo duže odstoji (dan, dva).

Za ukrasiti tortu koristila sam listiće blanširanog badema koje sam tostirala. Potrebno je pustiti da se tostirani bademi skroz ohlade te se tako ohlađeni posipaju po torti. Ovaj dio je jedini koji nije ostao sirovi. Za skroz sirovu varijantu može se koristiti badem bez tostiranja 🙂

U slast! 🙂

 

 

Odgovori