Humus s bundevom, kurkumom i koprom (GF, V)

Neću previše pisati o turbo popularnom humusu, vjerujem da svima već izlazi na uši. Dovoljno je reći kako je njegova priprema vrlo jednostavna, ali isto tako postoje i razni načini. To je namaz u kojem si svatko može pronaći začine i omjere po vlastitom guštu, ako ga priprema samostalno.

Osobno ne volim kupovne humuse jer su nakrcani raznim dodacima kako bi što duže mogli stajati na polici u dućanu. Humus je namaz koji zapravo ne može dugo stajati i ti dodaci čine ga profitabilnijim. Osim dodataka, okus kupovnog humusa mi je pomalo neobičan, kao da nema slanutka unutra. Humus volim raditi iz temelja – kuham slanutak i radim tahini. Volim sama napraviti svaki dio određenog jela i smatram kako kupovni proizvodi, koji stoje na polici neko vrijeme, nemaju tu kvalitetu friško napravljenih (npr. tahini u ovom slučaju). Iako ne posjedujem bjesomučne blendere/multipraktike i sl., već samo brižnu sjeckalicu, ne odustajem od pothvata izrade tahinija. Tahini i slanutak su bazi sastojci humusa.

Tahini se radi tako da se sezam lagano tostira na tavi (ovaj korak se može preskočiti) te se pusti da se ohladi. Ohlađeni sezam stavi se u mikser i miksa sve dok ne dođe gusta pasta. Volim dodati sezamovog ulja jer, osim što meni i mom mikseru pomogne da se tahini što brže napravi, dodaje ekstra okus sezama i kremoznost.

Slanutak spada pod tvrde mahunarke i priprema se tako da se barem 12 sati namače u vodi (ovdje govorim o suhom slanutku) prije kuhanja. Kuha se otprilike 2-2ipol sata u omjeru 4 šalice vode na šalicu suhog slanutka. Moja preporuka je da se kuha veća količina u isto vrijeme i zatim se zamrzne ostatak na manje porcije tako da uvijek imaš spreman slanutak za ubaciti u jelo.

Naravno, sve ovo možeš preskočiti i kupiti slanutak u staklenci/konzervi i gotovi tahini (ako kupuješ slani tahini, pripazi sa soli u receptu).

Već danima si imam u planu napraviti omiljeni humus i danas napokon pronađem vremena za to učiniti. Otvaram frižider kako bi uzela što mi treba i vidim ostatke hokaido bundeve. Pomislim kako bi to krasna boja humusa bila. Odlučim je ubaciti u bazni humus kako bi dobila još kremastiji, bogatiji (okusom i nutritivnim vrijednostima) i šareniji namaz.

Hmus s bundevom

RECEPT

  • 2 šalice kuhanog slanutka
  • 1 šalica kuhane bundeve
  • 1 žlica tahinija
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 žlice soka od limuna
  • 1 češanj češnjaka
  • sol (po ukusu)
  • 1 žličica kopra (kopar je trenutno moj najdraži začin za slana jela) + još za posipati
  • 1/2 žličice kurkume  + još za posipati

Imaš li jaki blender/mikser možeš odjednom dodati sve sastojke i miksati nekoliko minuta dok ne dobiješ gusti, kremasti namaz (povremeno će biti potrebno zaustaviti mikser i skidati smjesu sa stijenki).

Imaš li slabi blender/mikser, kao ja, prvo dodaj slanutak, bundevu, tahini, maslinovo ulje i limun te miksaj dok ne dobiješ glatku smjesu. Zatim dodaj češnjak i začine i još nekoliko trenutaka miksaj. I ovdje će biti potrebno skidati smjesu sa stijenki miksera.

Namaz pohrani u posudu s poklopcem i drži u frižideru sve do trenutka konzumacije. Ono što je moja preporuka jest da se namaz jede s mladim lukom (kao sa fotke). Zaista je neodoljiv spoj okusa.

Bon appetit! 🙂

Odgovori