Sirovi keksići (GF, V)

Ponekad je zaista očaravajuće pojesti sirove slastice jer osjetiš okus svakog sastojka. Upravo iz tog razloga ovi su “keksići” toliko bogati okusima (i to zimsko-božićnima 😉 ) i zaista je prava sreća kušati ih. Apsolutno svi sastojci osjete se pri kušanju i okus koji ostaje u ustima je fantastičan.

RECEPT (cca. 30-ak manjih keksića)

Sastojci:

  • 1 + 1/4 šalice medjool datulja
  • 1/4 mljevenih lješnjaka
  • 1/4 mljevenih oraha
  • 3/4 šalice mljevenih zobenih pahuljica
  • žličica cimeta, đumbira i vanilije u prahu
  • 1/4 žličice muškatnog oraščića i klinčića u prahu
  • po 1 žličica ribane korice naranče i limuna (može i malo soka naranče za ekstra narančasti okus)

Priprema:

Sve sastojke osim datulja izmiksati dok se ne povežu. Dodati pola datulja i miksati dok se datulje ne usitne, zatim dodati preostale datulje. Miksati nekoliko minuta uz nekoliko pauza potrebnih za skidanje smjese sa stijenke miksera/blendera. Smjesa će biti vrlo ljepljiva stoga je preporučujem staviti u frižider na barem sat vremena (napravi od nje lopticu i zamotaj plastičnom folijom). Može se napraviti i dan ranije te idući dan razvaljati, a može i nekoliko dana stajati u frižideru (super za napraviti recimo danas 😛 ). Vrlo je bitno da smjesa bude ohlađena jer će inače biti vrlo ljepljiva i teško će se moći s njom raditi. Za valjanje smjese najbolje je pripremiti dva jednaka komada papira za pečenje i jedan staviti ispod smjese, drugi na smjesu i valjati valjkom. Dobivene keksiće držati u frižideru sve do trenutka konzumiranja.

Od smjese možeš napraviti i trufflese koji su u kombinaciji s gorkim sirovim kakaom prava eksplozija okusa 🙂 Jednostavno od smjese napravi kuglicu i uvaljaj u sirovi kakao.

U slast!:)

 

Odgovori