Krekeri za pet (GF, V)

Krekere od sjemenki vrlo je jednostavni pripremiti. Uz to možeš birati količinu i vrstu sjemenki po svom guštu. Osim što su jednostavne pripreme oni su i vrlo zdravi. U ovom receptu nalazi se pet različitih vrsta sjemenki + jedan prah sjemenki – psyllium.

Poneki će se zapitati zašto jesti sjemenke pored sve ostale hrane “za ljude”, dok sjemenke često percipiraju hranom za ptice. Sjeme je jedna čudotvorna tvorevina koja sadrži dovoljno hrane za pokretanje razvoja biljke (tj. njezinog samostalnog razvoja). Sjeme se zapravo nalazi u velikoj većini namirnica – žitarice, voće, biljke, orašidi itd. Znaš li da je kokos jedno veliko sjeme? Da banana sadrži unutarnje sjemenke, dok jagoda vanjske? Da su kikiriki, grašak i ostale mahunarke sjemenke? Ponekad jedemo koru i sjemenku (grašak), ponekad odbacujemo nejestivu koru (vanjska ovojnica sjemenke bundeve) dok ponekad je voće samo po sebi “kora” i sjemenku bacimo (avokado, lubenica i sl.).

Mesnati pokrivač sjemenke, kojeg mi nazivamo “voćem” kod nekih je sjemenki suho i taj “suhi” opasač bacamo i koristimo samo unutarnji, jestivi dio. Upravo te vrste sjemenki, koje nazivamo “zanimacijom za zube”, koristim u ovom receptu a opće su poznate pod nazivima: lan, bučine sjemenke (golice), sezam, suncokretove sjemenke (golice) i konopljine sjemenke.

Sjeme, dakle, donosi život i kao takvo je “živa hrana”. Ono donosi blagodati našem organizmu, naravno ako ga konzumiramo. Zbog visoke količine proteina, vlakana i masti sjemenke su često na “zlom glasu” zbog kalorijske vrijednosti. No one također sadrže i puuno vlakana, vitamina i minerala. Vlakna znače da ćeš se osjećati duže sito, masti da ćeš biti zadovoljna/an dugo a proteini da ćeš ostati živ/a! 🙂

S obzirom na navedene blagodati (veliku količinu vlakana, minerala i vitamina) i moguće probleme s energetskom vrijednosti, sjemenke se svakako preporučuje jesti, no umjereno! Upravo zato, krekere čiji recept donosim ne valja jesti u velikim količinama i često. A i vidjeti ćeš da će te brzo zasititi 😉

Sastojci (za veliki pleh):

 • 1/2  šalice lanenih sjemenki (koristila sam zlatni lan)
 • 1/2 šalice lanenih sjemenki (smeđe)
 • 1/2 šalice sezama
 • 1/2 šalice suncokretovih sjemenki
 • 1/2 šalice bučinih sjemenki
 • 1/2 šalice sjemenki konoplje
 • 1 žlica psylliuma*
 • 1/2 šalice vode + još malo za povezati
 • soli i mljevene crvene paprike po ukusu

*Psyllium se sastoji od topivih vlakana sjemenih ovojnica biljke indijski trputac.

Priprema:

 1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva i  obloži pleh papirom za pečenje
 2. Samelji smeđi lan u mlincu za kavu i prebaci u veću posudu. Dodaj jednaku količinu vode i dobro promiješaj. Pusti da odstoji 10-15 minuta kako bi se stvorila želatinasta opna.
 3. Nakon što je lan odradio svoje pridodaj mu preostale sastojke (s još malo vode) i dobro promiješaj. Pusti još 10ak minuta da odstoji i dodatno se povežu sjemenke i psyllium.
 4. Na pripremljeni pleh prebaci smjesu i poravnaj sa špatulom. Probaj razvući smjesu što tanje.
 5. Stavi peći otprilike 40 minuta – ovisi o debljini – što je deblje to se duže peče, fkors.
 6. Nakon što se jedna strana pekla potrebno je pažljivo prebaciti (sada još jedan veliki) kreker na drugu stranu i peći još 20-30 minuta.
 7. Krekeri su gotovi kada postanu tvrdi na dodir. Pazi da ne zagore!
 8. Izvadi iz pećnice i pusti da se malo ohlade. Zatim nareži na oblike koje preferiraš i skroz ohlađene spremi u posudu s hermetičkim poklopcem.

Krekeri za pet

p.s. Znaš onaj osjećaj kada ti neka riječ čudno zvuči što je više puta ponoviš? E pa upravo se to meni događa – od tolike količine pisanja riječi kreker, propitkujem se je li to ispravna riječ :O KREKER KREKER KREKER. Ništa se nije dogodilo, i dalje je čudna riječ…

2 thoughts on “Krekeri za pet (GF, V)

Odgovori