Veganska panna cotta (GF, V)

Želatina je jedna od stvari kojih sam se uvijek užasavala. Kada sam je pripremala, a to je bilo zaista rijetko, nikada mi nije uspjela. Možda sam nesvjesno sabotirala njezino korištenje. Volim znati što jedem i sama pomisao kako stavljam (svjesno) u sebe nekakve životinjske ostatke nikada mi nije bila privlačna, dapače bila mi je muka.

Da ne govorim o njezinom smradu. Od kada sam počela intenzivnije proučavati prirodnu prehranu iznenadila sam se činjenicom da postoji i prirodna, biljna želatina. Morala sam to isprobati i to na receptu koji jednostavno ne funkcionira bez želatine. Izvadivši svoj eksperiment iz kalupa, zamalo je falilo da skočim u zrak od sreće i uzbuđenja. Veganska panna cotta je uspjela! Woohoo! Tako je malo potrebno za sreću, rekla bih 🙂

Za moju sreću zaslužan je jedan čudotvorni prah zvan Agar Agar. Riječ je o prahu napravljenom od crvenih algi jugoistočne Azije. Iako je kod nas još relativno nepoznanica, u azijskoj kuhinji se nalazi već stoljećima. S obzirom na to da je agar prah bez okusa, mirisa i boje odlično se uklapa u deserte u kojima se želi istaknuti okus i miris namirnice s kojom se kombinira. Razlika agar praha i želatine je, osim u podrijetlu, u tome što stvara osjećaj sitosti, može stajati na sobnoj temperaturi i jači je od želatine. S obzirom na to da se agar širi u želucu poznat je pod nazivom “kanten dijeta” u Japanu i mnogi ga koriste kako bi spriječili preveliku konzumaciju hrane.

Agar prah se koristi u omjerima istim kao i želatina te se pri korištenju praha obavezno treba rastopiti u kipućoj tekućini. Iako nisam testirala, čitala sam da se agar ne miješa s octom, rabarbarom, čokoladom i špinatom. Također voće koje sadrži previše kiseline ili enzime koje sprječavaju stvaranje gela (kivi, ananas, smokve, papaja, mango, breskve..) moraju se prvo prokuhati. Osim kao veganska zamjena za želatinu, agar se koristi i kod zgušnjavanja umaka, marmelada, krema, glazura i sl.

Agar prah košta oko 50-ak kuna i može se kupiti u dućanima zdrave prehrane. Neka te ne zabrinjava cijena, količina agara koja se koristi zaista je malena pa će ti 60 g potrajati relativno dugo.

Veganska panna cotta je ispala očaravajuće dobra. Nježna tekstura i neodoljiv okus kokosa i vanilije dovoljni su sami po sebi. No “ukrasila” sam je s dva, nazovimo ih, umaka. Jedan je čisti sok od šipka uz sjemenke, dok je drugi topli umak od bundeve i začina. Treba iskoristiti sezonu divnih jesenskih plodova.

RECEPT

Panna cotta (cca. 5 kalupa):

  • 1 limenka kokosovog mlijeka
  • 1 štapić vanilije
  • 1 žličica agar praha

Prije otvaranja konzerve kokosovog mlijeka, dobro je protresi. U lončić stavi grijati mlijeko. Kada je počelo kuhati dodaj agar prah i sjemenke vanilije te dobro promiješaj. Na laganoj vatri neka se smjesa grije pritom neprestano miješaj. Kada se agar potpuno otopio i smjesa postala gušća prebaci je u namašćene kalupe. Kalupe prebaci u frižider da se stisne i nakon pola sata do sat vremena možeš prionuti svom laganom desertu. Dok se panna cotta hladi pripremi umake, iako je možeš jesti i samu, dovoljno je neodoljiva.

Umak od bundeve:

  • šalica toplog pirea od bundeve (skuhati bundevu i izblendati)
  • 2 medjool datulje
  • po 1/2 žličice cimeta, muškatnog oraščića i kardamoma

Sve sastojke dobro izmiksati u blenderu.

U slast! 🙂

Odgovori