Bijele čoko košarice s punjenjem od kave i datulja (GF, V)

Kava je, za mene, više od samog kofeina. Ona je zaslužna za uživanje u trenutku, ugodno čavrljanje s prijateljicama, buđenje nepaca… S obzirom na to kako sam i dalje u procesu čišćenja od candide (gljivica), kavu ne bi smjela konzumirati. Izdržala sam jedan određeni period bez te crne tekućine. Nakon nekog vremena sam shvatila da jednostavno obožavam kavu i da se svega mogu odreći (i jesam!) ali kava je za mene više od pukog konzumiranja. Nikada nisam konzumirala velike količine kave, već jednu – dvije dnevno. Ono što je najbitnije, kavu pijem bez ikakvih dodataka! Zašto? Više je razloga. Prvenstveno zbog zdravlja (kava i kravlje mlijeko nisu dobra kombinacija, a o bijelom šećeru neću niti pričati). Kava sadrži kofeinsku kiselinu koja mijenja bjelančevine iz mlijeka što uzrokuje teže probavljanje istih. Cappuccino je još veće “zlo” jer para zagrijava i mijenja bjelančevine još više. Kada god sam pila kavu s mlijekom (davno je to bilo) uvijek mi je bilo loše na želucu i u crijevima. Sada, kada je pijem crnu, ostavlja samo pozitivne učinke. S obzirom na to da imam vrlo nizak tlak zapravo me spašava od umora i vrtoglavica. Sama po sebi, kava je relativno zdrava u umjerenim količinama, no s ovim mliječnim dodacima kava postaje pravi otrov. Osim što je zdravija, crna kava ističe okuse i mirise koji su neodoljivi. Znam da je teško promijeniti navike, naročito naviku ispijanja svoje omiljene bijele kave, no probaj postepeno mijenjati naviku u zdravu. Smanjuj postepeno doze mlijeka i šećera koje stavljaš sve dok ne dođeš do čiste, crne. S vremenom ćeš shvatiti koliko mlijeko zapravo uništi okus kave i koliko je kvalitetnija i zdravija kava bez dodataka. Pada li ti teško to izbacivanje mlijeka, probaj obično kravlje zamijeniti sojinim ili bademovim ili bilo kojim drugim biljnim. Zasladi je prirodnim zaslađivačima i prevari samu/og sebe 🙂

Vraćam se na naslovnu temu. Čokoladne košarice s punjenjem od kave nastale su spontano povodom jučerašnjeg dana kave. Htjela sam napraviti nešto slasno, a opet ne previše slatko kako bi kava došla do izražaja. Nastale su tako ove sirove košarice za koje ti ne treba puno sastojaka niti vremena.

 

RECEPT:

Sastojci:

 • 80 g kakao maslaca
 • 80 g kokosovog brašna
 • 1 žličica agavinog sirupa
 • 50 g medjool datulja (ili obične koje ćeš natopiti u vreloj vodi)
 • 60 ml crne kave (koristila sam kavu iz moke)
 • 1/2 žličice aru praha (opcionalno) + malo hladne vode

 1.  Za početak, stavi kuhati kavu. Možeš slobodno napraviti više pa si pijuckati dok radiš košarice.
 2. Aru prah otopi u malo  hladne vode (čisto da pokrije prah).
 3. U međuvremenu stavi kakao maslac topiti na parnoj kupelji.
 4. Kokosovo brašno pokušaj što sitnije samljeti (bilo blenderom, mikserom ili mlincem za kavu).
 5. Skuhanu kavu prebaci u šalicu neka se hladi i dodaj aru prah, dobro promiješaj.
 6. Otopljenom kakao maslacu postepeno dodaj sameljeno kokosovo brašno i agavin sirup te neprestano miješaj (maslac je i dalje na parnoj kupelji). Nakon nekoliko minuta kada se smjesa povezala, makni posudu s parne kupelje. Pusti neka se pomalo hladi povremeno miješajući.
 7. Pripremi kalupe za muffine (s papirnatim košaricama) i izlij pola smjese na dno kalupa. Zatim prebaci u zamrzivač.
 8. Dok se dno/vrh košarica stišće u zamrzivaču, napravi punjenje tako da ćeš staviti otkoštene datulje u mikser i dodati mješavinu kave i aru praha. Miksati sve dok se ne poveže smjesa i usitni datulja. Dobiti ćeš gušću pastu.
 9. Kada se dno/vrh košarica stisnuo izvadi iz zamrzivača i u sredinu stavi punjenje. Vrati u zamrzivač.
 10. Nakon 10ak minuta prelij punjenje ostatkom kakao-kokos smjese i vrati nazad u zamrzivač na minimalno 30 minuta.

U slast! 🙂

 

Odgovori