Rustikalna galette s kupinama (V)

Kao što sam najavila u prethodnom postu, sljedećih nekoliko biti će fokusirani na, to divno ljetno voće, kupinu. Osim slastice iz ovog posta, pripremila sam još jednu slasticu čije testiranje uspješnosti vršim danas 🙂 Stoga bi kroz nekoliko dana mogao izaći recept o sirovom, veganskom čizkejku od kupina.

Fokusirajmo se sada na galette od kupina! Kada sam pripremala ovu divnoću vani je vrijeme bilo pomalo jesensko, što je vrhunski odgovaralo ovoj slastici. Ne kažem da se jede samo kada pada kiša, no onako topla, mekana, hrskava galetta izvrsno je pasala uz čaj/kavu dok je vani tmurno i grdo. Kada se ohladi, divna je i za ljeto 😛 Teško mi je reći je li bolja toplija ili kada malo odstoji do drugog dana. Naravno da nisam mogla pričekati da se skroz ohladi i odmah sam prionula u kušanje. Što reći osim – neodoljivo!. Okus, miris, tekstura sve je tako… savršeno. Kada sam je probala drugi dan bila mi je čak i bolja. Tijesto je upilo sokove od kupine i pomalo se stvrdnulo, okusi su bili skroz definirani. Eto, probaj pa mi reci koja varijanta je tebi bolja 🙂 Galette je nevjerojatno jednostavno napraviti, pa čak i kada eksperimentiraš sa sastojcima.

Ova galette je skoro veganska 🙂 Želiš li da to bude, zamijeni žumanjak za chia jaje. O chia  jajetu sam već pisala, a priprema se tako da se samelje, u mlincu za kavu , žličica chia sjemenki (odgovara jednom jajetu) i polije se s tri žličice vode te promiješa. Nakon 10-ak minuta chia jaje je spremno za korištenje.

RECEPT

Tijesto:

 • 200 g brašna (koristila sam raženo)
 • 100 g bademovog brašna
 • 100 g usitnjenog badema
 • 200 ml kokosovog ulja
 • 100 ml agavinog sirupa
 • 1 žumanjak (ako radiš vegansku verziju koristi chia jaje)

Nadjev:

 • 500 g kupina
 • 100 ml agavinog sirupa
 • 2 žlice bademovog brašna
 • sjemenke štapića vanilije (opcionalno)

Priprema:

 1. Stavi pećnicu grijati na 175 stupnjeva.
 2. Za početak operi kupine i pusti ih neka se cijede
 3. U posudu umiješaj sve suhe sastojke za tijesto. Bademi neka budu usitnjeni u mlincu za kavu ili blenderu! Zatim ubaci sve mokre sastojke i dobro umijesi u tijesto. Tijesto će biti vrlo ljepljivo jer je riječ o prhkom tijestu.
 4. Red je na nadjevu. Oprane kupine pomiješaj s preostalim sastojcima za nadjev.
 5. Na papir za pečenje razvuci tijesto. Nije ti potreban valjak, možeš ga razvući s rukama. Tijesto mora biti razvučeno u krug.
 6. U sredinu tijesta stavi nadjev i pusti sa strane barem jedan centimetar da galette možeš zatvoriti.
 7. Vrijeme je za zatvaranje nadjeva. Tijesto pažljivo podiži iz krajeva prema nadjevu i zatvaraj ga tako da lijepiš jedan kraj tijesta na drugi.
 8. Nakon što je nadjev opkružen tijestom, vrijeme je za pečenje. Pažljivo prebaci papir za pečenje s galette u lim za pečenje. Peci otprilike 45 minuta na 175 stupnjeva. Kada tijesto poprimi zlatnu boju znači da je gotovo.

Dva, tri savjeta 🙂

*računaj na to da će kupine pustiti tekućinu koja će tražiti put van tijesta. Ako su kupine jako vodene, stavi žlicu bademovog brašna više.

*potrebno je biti strpljiv kada se zatvara galette, jer tijesto vrlo lako puca, no isto tako vrlo se lako “zalijepi” nazad 🙂

*toploj galette odlično odgovara kuglica sladoleda ili šlag (preferiram kokosov šlag).

Galette ukrasi kokosovim brašnom i uživaj, bilo u toploj ili hladnoj varijanti 🙂

Sva je tako neuredna, mrvljiva, divna <3

U slast! 🙂

Odgovori