Džem od kupina i chia sjemenki (GF, V)

Čekajući tijesto da odmori u frižideru za idući recept, uhvatila sam mrvicu vremena da sastavim post u kojemu će glavnu riječ igrati kupina. Moram napomenuti kako mi se čini da će u narednih nekoliko postova biti puno kupina 🙂

To izrazito tamno ljubičasto voće, od kojih su mi nokti kao da sam rukama danima kopala zemlju, sadrži turbo jaku dozu antioksidansa od kojih je najvrjedniji elagitanin, kojeg ne možemo pronaći u niti jednoj drugoj namirnici, a pokazao se kao učinkovit u borbi protiv  raka. Ludilo, zar ne? Ima tu i mnogo vlakana, vitamina i minerala u tom sitnom ali dinamitnom bobičastom voću. Isto tako važno je znati da je kupina vrlo niske kalorijske vrijednosti te ima niski glikemijski indeks.

džem od kupina i chia sjemenki

Kupina je u meni izazvala bujicu kreativne energije (u kuhinji) i osim današnjeg recepta, u pripremi su još dvije slastice s ovim divnim voćem. A nabrala sam i nekoliko kila za zimu <3 Mislim da ću morati još koji put skočiti do otoka (Krka) po tih divnih plodova, dok ih još ima. Sjećam se kada sam kao dijete s bakom brala kupine koje mi se tada, doduše, nisu toliko sviđale. Više sam cijenila onu umjetnu i prerađenu hranu. Sada, s kojom godinom više (i pokojim zdravstvenim problemom), sam toliko oduševljena onime što priroda pruža da bih mogla cijele dane hodati i brati plodove. IAKO sam i dalje u anti-candida programu prehrane, što znači bez šećera (bilo fruktozni ili glukozni) – što znači bez voća, ipak ne mogu odoljeti. Zaista dugo nisam pripremala slastice, upravo iz netom navedenog razloga, no vrijeme je da receptići koji se motaju po mojoj glavi izađu na vidjelo 🙂

džem od kupina i chia sjemenki

Ovaj džem nastao je tako što sam došla s posla krepana i jednostavno nisam imala vremena raditi kolač koji sam zamislila. No, vrag mi nije dao mira i morala sam nešto napraviti. U svega 20 minuta nastao je ovaj džem. Vrlo jednostavno, spontano i fino.

Sastojci (za 2 srednje staklenke ili 1 veću):

  • 500 g kupina
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 2 žlice agavinog sirupa (više/manje ovisi o slatkoći koja se želi postići)

Priprema:

Svježe kupine kuhati s vodom. Vode treba biti tek toliko da pokrije dno kako se kupine ne bi zalijepile. Nakon 10ak minuta kupine bi trebale potpuno omekšati. Gnječilicom za krumpir izgnječiti kupine. Zatim dodati chia sjemenke i agavin sirup te miješati još 10 minuta. Ako je džem pregust dodati mrvicu vode jer će chia upiti sav višak. Kada je džem gotov pustiti da se ohladi i prebaciti u sterilizirane staklenke te zatvorit. Nakon što se džem potpuno ohladio prebaciti ga u frižider gdje će mu biti mjesto narednih cca. 2 tjedna. Do tada ga morate potrošiti jer nema konzervansa.

Džem od kupina i chia sjemenki

U džem možete dodati i malo cimeta ili muškatnog oraščića ili bilo kojeg začina, samo ne pretjerivati, neka se osjete sve čari kupine.

U slast! 🙂

Odgovori