Focaccia/krekeri od pira i slanutka (V)

Iskreno, ne znam kako nazvati ovo “pečeno tijesto” no recimo da je to focaccia radi lakšeg pisanja. Ova focaccia gotova je u svega pola sata i nestane u roku odmah. Možeš ju napraviti vlažniju kako bi bila baš kao focaccia, a možeš i sušu kako bi poslužila kao krekeri (omjer ulja povećati/smanjiti i pustiti duže/manje da se peče). Svestrana je to focaccia. Radila sam obje varijante i ne znam koja je bolja. Odlično paše uz svakojake namaze (naročito humus, mmmm…) ali i kao zamjena za kruh ili kao samostalna grickalica. Inspiracija kod pripreme ove focaccie protječe iz mediteranske kuhinje odnosno njezinih začina. Češnjak, kapula, peršin, crvena paprika, vlasac, sve se to nalazi u ovoj jednostavnoj poslastici. Moj tata ju je nazvao kolač. Nije kolač, samo je jako fino 🙂 Nemoj se ustručavati ubaciti začine prema svom ukusu. Ili možda suhe rajčice ili masline, po uzoru na pravu focacciu. Sve to ona stoički podnosi.

Nemoj se iznenaditi s mekoćom i ljepljivošću tijesta. To je sasvim normalno. Pomogni si s malo dodatnog brašna kada budeš u tepsiju tijesto raspoređivao/la. Let’s get your hands dirty 🙂

Recept (za jedan pleh):

 • 350 g brašna od pira
 • 50 g brašna od slanutka
 • 1 žličica sode bikarbone
 • 4 žlice maslinovog ulja + za premazivanje tijesta
 • 100 ml mineralne vode
 • 100 ml mlijeka (bademovo nezašećereno ili bilo koje drugo)
 • po 1 žličica: soli, crvene paprike u prahu (+ dodatno za premazivanje tijesta), vlasca, papra
 • 4 češnja češnjaka
 • 1 manja kapula

 1. Upali pećnicu na 200 stupnjeva
 2. U posudu ubaci brašno, sodu i suhe začine. Dobro promiješaj.
 3. Zatim ubaci maslinovo ulje, mineralnu vodu, mlijeko i narezanu kapulu, češnjak i peršin. Pusti malo kapule i češnjaka za kasnije premazivanje tijesta.
 4. Sve zajedno dobro umijesi i prebaci u namašćeni lim. Razvuci prstima i pripomogni si već spomenutim dodatnim posipavanjem brašna.
 5. Razvaljano tijesto premaži miksom maslinova ulja, češnjaka, kapule i malo crvene paprike u prahu.
 6. S prstima napravi udubine po cijelom tijestu tako da ćeš ih zabijati u njega. Uzmi oštar nož i zareži oblike koje želiš kasnije dobiti jer teško da ćeš nakon pečenja nešto moći narezati.
 7.  Stavi peći na otprilike 20-ak minuta (zavisi o pećnici) u zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.
 8.  Pečenu focacciu/krekere nakon hlađenja prebaci u posudu s dobrim poklopcem.

Može li biti jednostavnije od toga? 🙂

Zaista je fino stoga pripazi na količinu koju stavljaš u sebe… jer bitna je umjerenost 😛

Odgovori